Οικονομικός παραλογισμός: Δημοσιογραφική έκδοση

Μέσω του blog του ο Χρύσανθος Τσουρούλης αναφέρει τα εξής για να χαρακτηρίσει την οικονομική κατάσταση πριν το 2008:

Το 2008 ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέλαβε Πρόεδρος μιας δυναμικής Κυπριακής οικονομίας. Η χώρα είχε μπει στην ΟΝΕ, οι κοινοτικοί πόροι έρεαν, τα οικονομικά μεγέθη είχαν βελτιωθεί εντυπωσιακά, τα επιτόκια και ο πληθωρισμός κινούνταν σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που υπάρχει κρίση. Όπως κάθε άλλη χώρα της περιφέρειας της ΕΕ, έτσι και η Κύπρος επωφελήθηκε από χαμηλά επιτόκια λόγο της νομισματικής ένωσης με χώρες οικονομικής ισχύος (λ.χ Γερμανία). Υπήρξε παράλληλα σύγκλιση μισθών και τιμών στα ευρωπαϊκά επίπεδα, λόγο κοινού νομίσματος, και χωρίς απαραίτητα αυτό να συνεπάγεται αύξηση στην παραγωγικότητα. Άρα, μισθοί και απασχόληση κινήθηκαν σε πλασματικά επίπεδα λόγο του χαμηλού δανεισμού που επέφερε η νομισματική ένωση, συγκαλύπτοντας τα προβλήματα που διαχρονικά αντιμετωπίζε ο δημόσιος τομέας και που σήμερα καλούνται ξαφνικά να αντιμετωπίσουν.

Στη θέση αυτή βρίσκονται σήμερα οι πλείστες χώρες τις περιφέρειας (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, κτλ.). Δεν είναι η Κύπρος εξαίρεση. Δυστυχώς στην ζώνη του ευρώ δεν υπήρξε σωστή δημοσιονομική ένωση και το τίμημα το πληρώνουν οι χώρες της περιφέρειας λόγο του ότι δεν παράγουν και δεν έχουν αντιμετωπίσει τα δικά τους διαρθρωτικά προβλήματα.

 Επίσης κλείνοντας το άρθρο λέει:

Από την άλλη πλευρά, όμως, η οικονομία είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσει κανείς και μόνο στους πολιτικούς. Και κυρίως στους πολιτικούς που δεν δείχνουν καν τη διάθεση να εξοικειωθούν με το αντικείμενο ή έστω να περιστοιχιστούν από σοβαρούς ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι μαζί του.

Και θα συμφωνήσω. Γιατί, παρά την ασυμμετρία στο ευρώ, η κρίση θα μπορούσε να αποφευχθεί με την λήψη μέτρων από τον περασμένο Γενάρη (και πολλοί προειδοποίησαν) αν δεν είχαν φυσικά όλοι οι πολιτικοί το βλέμμα στραμμένο στις επικείμενες εκλογές του Μάη.

Θα συμφωνήσω όμως υπό ένα όρο. Για να είμαστε δίκαιοι ας μου επιτραπεί να επεκτείνω το επιχείρημα του Τσουρούλη από τους πολιτικούς προς τον ίδιο. Γιατί κρίνοντας από τον τρόπο που ο Χρύσανθος Τσουρούλης μιλά για οικονομία δεν νομίζω να διαφέρει και πολύ από τους διάφορους πολιτικούς “που δεν δείχνουν τη ανάλογη διάθεση να εξοικειωθούν με το αντικείμενο”, όπως ο ίδιος αναφέρει.

About these ads
Explore posts in the same categories: Cyprus Economy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s